Cum sa ai grija de plantele de apartament pe timpul verii - jungla-urbana.ro

Cum sa ai grija de plantele de apartament pe timpul verii

Probabil ai observat o noua crestere majora a plantelor tale de apartament datorita luminii mai mari, zilelor mai lungi si temperaturilor mai calde ale primaverii. Acum ca vara a sosit oficial, nu te astepta ca plantele sa incetineasca in curand! Iti impartasim sfaturile noastre de top pentru ingrijirea plantelor de apartament pe timp de vara pentru a te ajuta sa cultivi toata aceasta noua crestere.

Sfaturi de ingrijire a plantelor de apartament de vara

Daca ai ratat ghidul nostru Sfaturi de la Experti: Ingrijirea plantelor Primavara, incepe mai intai de acolo. Vei gasi sfaturi despre cum sa replantezi si sa cureti plantele, impreuna cu sfaturi pentru a-ti ajusta rutina de udare.

Sfaturi de ingrijire a plantelor de apartament de vara

Sa intram in joc – iata sfaturile noastre de top pentru ingrijirea plantelor de vara!

Sfat 1: Verifica rutina

verifica rutina

Probabil ai observat o schimbare majora in rutina ta de ingrijire in ultimele doua luni! Plantele raspund in mod natural la mediul lor. Pe masura ce am ajuns la solstitiul de vara, zilele devin mai lungi decat in orice alta perioada a anului. Mai multa lumina plus temperaturi mai ridicate si umiditate crescuta reprezinta un mediu de crestere privilegiat pentru planta ta.

Cu tot acest combustibil pentru crestere, va trebui sa faci cateva schimbari in rutina ta:

  • Uda mai des plantele: pur si simplu, plantele cu crestere mai rapida folosesc mai multa apa. Uda intotdeauna plantele profund pana cand excesul de apa se scurge din orificiul de drenaj. Rezolva problemele legate de rutina de udare invatand despre semnele obisnuite ale plantelor cu udare excesiva sau insuficienta.
  • Adapteaza-te la schimbarile de lumina sezoniere: Plantele de apartament pot fi susceptibile la arsura de soare din cauza razelor intense de vara. Frunzele afectate pot deveni decolorate. Daca vezi acest lucru, indeparteaza planta de fereastra si i-a in considerare indepartarea frunzelor deteriorate, care nu se vor recupera.

Sfat 2: Taie plantele

taie plantele

Daca planta ta anterior „imblanzita s-a salbaticit” printr-o crestere ampla primavara, ar putea fi timpul sa o tai un pic! Taierea plantelor ) are multe beneficii:

  • Controlul marimii: Taie orice ramuri scapate de sub control, avand grija sa nu indepartezi mai mult de 25% din frunze.
  • Modelarea: o crestere accelerata poate provoca, de asemenea, ca planta sa capete un aspect si nedefinita. Este usor sa rafinezi forma printr-o „blanda” foarfecare.
  • Intinerire: Planta ta a capatat un aspect usor palid, cu o crestere rara? Ar putea fi timpul pentru o taiere de intretinere! Aceasta este o abordare mai extrema, care include indepartarea majoritatii sau a tuturor frunzelor pentru a face loc unei cresteri noi. 
  • Reinflorire: pentru plantele de apartament inflorite, poate fi benefic sa indepartezi florile vechi odata ce acestea incep sa se estompeze. Acest lucru permite plantei sa puna energie in producerea de noi flori.

Sfat 3: Fertilizeaza!

fertilizarea plantelor de apartament

Fertilizarea plantelor este necesara pentru a le ajuta sa prospere. Acest lucru este deosebit de important in perioadele de crestere activa, deoarece amestecul de ghiveci se poate epuiza de nutrienti esentiali. 

  • Majoritatea plantelor de apartament apreciaza o aplicare proaspata de ingrasamant de 1-2 ori pe luna. 
  • Fertilizarea este usoara! Doar amesteca si toarna ca si cum ai uda planta.
  • Nu aplica niciodata ingrasamant pe solul uscat. Iti recomandam o udare temeinica cu 1-2 zile inainte de a fertiliza.

Exista multe tipuri de ingrasaminte. Un ingrasamant universal, care are un echilibru egal de macronutrienti, este excelent pentru majoritatea plantelor de apartament. Daca cresti plante pentru flori sau fructe, foloseste ceva asemanator cu ingrasamantul special pentru plante de apartament, care este bogat in fosfor. Exista multe ingrasaminte speciale disponibile, cum ar fi ingrasamantul de palmier bogat in potasiu.

Sfat 4: Cauta probleme

cauta plantele

Ne place sau nu, daunatorii si bolile merg mana in mana cu cultivarea unei plante de apartament. Daca acorzi putina atentie, s-ar putea sa descoperi probleme mai devreme. Acest lucru va face, in cele din urma, tratarea problemei mai rapida si mai eficienta.

  • Daunatori: ferestrele deschise pot aduce o briza binevenita, impreuna cu insecte nedorite plantelor tale. De asemenea, daunatorii se pot plimba cu animalele de companie si oamenii care vin din exterior. Desi nimeni nu vrea sa se ocupe de insecte in casa lor, daunatorii sunt o problema complet normala a plantelor de apartament. Sunt usor de controlat, mai ales daca le prindeti devreme.
  1. Daunatorii obisnuiti ai plantelor de apartament includ acarienii paianjen, coligariile, afidele, musca alba si tripsul.
  2. Muschii ciuperci, coadalii si milipedele sunt, de asemenea, comune. Deoarece le place umezeala, prezenta lor poate indica ca uzi prea des.
  3. Solzii sunt un alt daunator comun, dar ascuns. Insectele adulte nu se misca si arata de obicei ca niste umflaturi maro mici si ridicate pe tulpina sau frunza.
  • Boli: Problemele fungice pot fi frecvente vara datorita umiditatii ridicate. Aerul conditionat tinde sa mentina umiditatea scazuta. Daca ai de-a face cu umiditate ridicata in interior, asigurarea unui flux de aer bland si mentinerea frunzelor uscate poate contribui in mare masura la prevenirea acestor probleme. Aseaza planta langa o fereastra deschisa sau un ventilator si evita aburirea sau stropirea cu apa pe frunze.

Iti recomandam sa pastrezi un insecticid la indemana pentru a trata majoritatea insectelor si un fungicid pentru problemele fungice. Ia legatura cu echipa noastra pentru a te ajuta sa-ti diagnostici problema si sa identifici cel mai bun tratament. Suntem aici pentru a te ajuta sa-ti restabilesti plantele!

Sfatul 5: I-a in considerare mutarea plantelor in aer liber

mutarea plantelor in aer liber

Mutarea plantelor de interior, vara, in aer liber este o tactica surprinzator de eficienta pentru a incuraja o crestere serios impresionanta. Temperaturile calde combinate cu umiditatea ridicata sunt ceea ce tanjeste majoritatea plantelor de apartament! Te vor recompensa cu o explozie a cresterii. Si desi este adevarat ca plantele sunt expuse la mai multi agenti patogeni daunatori si boli in aer liber, o planta sanatoasa si infloritoare este de fapt mai putin susceptibila la deteriorare.

Iti impartasim multe sfaturi pentru mutarea plantelor in aer liber, inclusiv aceste consideratii importante:

  • Plantele au nevoie de mai multa apa in aer liber: temperaturile mai ridicate si vantul inseamna ca plantele care traiesc in aer liber in ghivece vor trebui udate mai des.
  • Plantele de apartament au nevoie de protectie in aer liber: Iti recomandam sa le plasezi intr-o zona umbrita si protejata in aer liber. Limiteaza cantitatea de soare direct pe care o primeste o planta doar la orele de dimineata sau seara pentru majoritatea plantelor de apartament si aclimatizeaza acele plante iubitoare de soare pe parcursul unei saptamani sau doua. In cele din urma, asigura-te ca protejezi plantele de vanturile puternice care pot rupe frunzele si pot dobori ghivecele la pamant.