5 Semne ale Plantelor Udate in Exces - jungla-urbana.ro

5 Semne ale Plantelor Udate in Exces

Pe langa purificarea aerului si senzatia de prospetime pe care o aduc in casele noastre, plantele se incadreaza in dorinta noastra innascuta de a ingriji. Ca organisme vii, care respira, plantele de interior de toate dimensiunile au nevoie sa le acordam atentie, ingrijire si apa pentru a supravietui. 

Dar, dupa cum poate spune orice detinator de suculente sau sansevieria, nu toate plantele necesita o atentie constanta. De fapt, multe dintre acestea prefera sa fie ignorate pur si simplu. Plantele pot si vor muri din cauza apei in exces, daca radacinile si pamantul sunt imbibate de apa, plantele nu vor putea respira si se vor ineca. 

 

Aceasta problema este intalnita mai ales in timpul verii, deoarece plantele sunt in perioada de crestere. Pentru a-ti salva plantele de la moarte prin H2O, lasa stropitoarea deoparte si citeste despre identificarea semnalelor plantelor udate in exces.

Cum sa prevenim udarea in exces 

Din fericire, te poti educa in legatura cu aceasta greseala comuna si poti preveni problemele asociate udarii in exces. In primul rand, este important sa citesti instructiunile de ingrijire ale fiecarei plante si prin urmare sa ajustezi rutina de udare - De exemplu, o planta sarpe nu va avea nevoie de aceeasi cantitate de apa si nu va fi udata la fel de des precum un palmier pitic. Fiecare planta  vine cu un card de ingrijire detaliat, pe care ar trebui sa il pastrezi si sa il folosesti dupa cum este necesar. 

In al doilea rand, ar trebui sa cumperi intotdeauna un ghiveci cu gauri de drenaj. Unul dintre principalele motive pentru care o planta devine supra-udata este acela ca ghiveciul nu are gaurile de drenaj corespunzatoare. Acestea permit excesului de apa sa se scurga din ghiveci. Oamenii tind sa creada ca plantele lor trebuie udate in fiecare zi, mai ales in lunile de vara, iar un ghiveci fara gauri de drenaj agraveaza aceasta problema. 

Semne ale plantelor supra-udate: la ce sa fii atent

Fii atent la cele cinci semne ale plantelor supra-udate pentru a mentine sanatatea acestora:  

Primul semn: Daca o sansevieria supra-udata, este posibil ca aceasta sa dezvolte frunze galbene sau maronii, moi, fara vlaga, spre deosebire de frunzele uscate si ofilite (care sunt de fapt un semn ca primesc prea putina apa). Frunzele ofilite inseamna, de obicei, ca putrezirea radacinii s-a instalat si radacinile nu mai pot absorbi apa.

5 Semne ale Plantelor Udate in Exces

Al doilea semn: Daca plantei ii cad atat frunze vechi, cat si noi, probabil ca ai udat-o prea mult. Aminteste-ti ca frunzele cazute pot fi verzi, maro sau galbene. 

5 Semne ale Plantelor Udate in Exces

Al treilea semn: Daca baza tulpinii plantei incepe sa fie moale sau instabila, atunci ai udat-o prea mult. Este posibil ca solul degajeze un miros de putred. 

5 Semne ale Plantelor Udate in Exces

Al patrulea semn: Daca frunzele dezvolta pete maronii inconjurate de un contur galben, atunci este vorba despre o infectie bacteriana cauzata de udarea excesiva. 

5 Semne ale Plantelor Udate in Exces

Al cincilea semn: Similar cu semnul numarul trei, ciuperca sau mucegaiul se pot dezvolta direct pe partea superioara a solului daca ai udat planta in mod excesiv. 

5 Semne ale Plantelor Udate in Exces

Cum sa Reinvii Plantele Supra-udate

Acum ca ai identificat plantele supra-udate, este timpul sa le readuci la viata. In cazuri nu foarte grave, poti opri pur si simplu udatul pentru urmatoarele cateva saptamani pana cand planta isi revine. Nu uda pana cand solul nu este complet uscat la radacina, care se afla in partea de jos a ghiveciului. Daca orificiul de drenaj este suficient de mare, poti ridica planta si simti solul de jos pentru a obtine o informatie exacta asupra umiditatii. Daca este inca umed, nu uda - chiar daca solul de sus este uscat.

Daca planta manifesta toate cele cinci semne de supra-udare, va trebui sa actionezi mai agresiv. Schimbarea ghiveciului plantei si taierea tuturor radacinilor afectate pentru a o mentine in viata. Radacinile sanatoase sunt albe, in timp ce radacinile putrezite sunt negre sau maronii. Scoate cu grija planta din ghiveci si taie toate radacinile negre sau moi cu foarfecele de gradinarit. Asigura-te ca folosesti un servetel dezinfectant intre fiecare taietura pentru a evita raspandirea bolii radiculare. Daca alegi sa pui planta in acelasi ghiveci, asigura-te ca il speli bine cu sapun dezinfectant si umple-l cu pamant proaspat si curat. Odata ce acest lucru este facut, uda pana cand apa curge prin orificiile de drenaj.

 

Cum sa uzi plantele de acum inainte

Odata ce ti-ai salvat plantele de apa in exces, este timpul sa faci cateva ajustari. In viitor, lasa solul sa iti spuna cand are nevoie de apa. Apasa intotdeauna cu degetul aproximativ 2 centimetri in sol si, daca se simte umed, mai asteapta cateva zile si apoi verifici din nou. Daca solul este uscat, uda pana cand apa curge liber prin partea de jos a ghiveciului si sterge orice urma de apa statuta.