Incepand de la udatul plantelor, fertilizarea, schimbarea ghiveciului pentru combaterea bolilor si acarienilor, exista multe lucruri de luat in calcul atunci cand vine vorba de cresterea unor plante fericite si sanatoase. Dar marea majoritate a problemelor atunci cand vine de plante porneste dintr-un singur considerent (sau lipsa acestuia): lumina. Lumina permite fotosinteza plantelor, creand astfel zaharurile de care acestea au nevoie pentru a creste si a prospera. Nu exageram cand spunem ca lumina este sangele unei plante, indiferent de conditiile de mediu preferate de acestea – efectiv nu pot supravietui fara aceasta.
Daca iti faci probleme in legatura cu conditiile de iluminare din casa sau apartamentul tau, atunci ai ajuns in locul potrivit. Mai jos, citeste toate informatiile despre lumina necesara plantelor de interior, de la fotosinteza la plantarea si prinderea bulbilor si toate procesele dintre acestea.
Importanta Luminii Pentru Plantele De Interior
Pentru a intari afirmatia de mai sus, plantele au nevoie de surse de lumina naturala pentru a creste. In timp ce unele plante pot tolera conditii de lumina extrem de scazuta (ne referim la tine, planta ZZ), orice afirmatie conform careia o planta poate prospera fara lumina este pur si simplu falsa. Chiar daca unele plante sunt capabile sa se adapteze sau sa supravietuiasca pentru o perioada scurta de timp, acestea nu vor prospera, mai ales pe termen lung.
Cum a spus Darryl Cheng, inginer, autor al House Plant Journal si inventator al unei aplicatii de masurare a luminii, „intelegerea luminii este cel mai bun mod de a intelege cu adevarat prin ce trece planta ta”. „O lumina buna este lucrul de care plantele au nevoie pentru a functiona. Oamenii despre care crezi ca au un „talent innascut in cresterea plantelor” sunt pur si simplu cei cu cele mai multe ferestre. ”
Fotosinteza
Dupa cum explica Scientia.ro, „Fotosinteza este procesul prin care plantele, bacteriile şi alte animale transformă energia solară pentru a fabrica nutrienţi în formă de zahăr.r”. Practic, plantele capteaza energia soarelui pentru a produce oxigen si pentru a crea glucoza. Plantele folosesc glucoza pentru a creste si a se reproduce, iar excesul de glucoza este depozitat in frunze, tulpini si radacini (care sunt apoi consumate de organismele superioare, cum ar fi animalele). Cu alte cuvinte, mai multa lumina echivaleaza cu mai multa fotosinteza, ceea ce inseamna mai multa crestere si vitalitate.
Ghidul Tau Pentru Iluminarea Plantelor de Interior
Desigur, diferite tipuri de plante prefera conditii de iluminare diferite in functie de habitatul lor natural. Suculentele si cactusii, de exemplu, sunt originare din deserturi cu climat extrem de uscat si, prin urmare, adora perioade indelungate de soare si udarea minima. Plantele tropicale, cum ar fi ferigile, pasarile paradisului si palmierii, pe de alta parte, prefera lumina puternica, indirecta si udatul mai frecvent pentru a imita un mediu de padure tropicala. Iata cum sa pozitionezi diferite plante in functie de conditiile de iluminare.
Tipuri De Lumina Naturala
Lumina Puternica, Directa
Plantele care tolereaza seceta, cum ar fi cactusii, ierburile si plantele suculentele se incadreaza in aceasta categorie si adora ferestrele luminoase, sudice sau sud-vestice, pozitionarea la pervazul ferestrei, astfel incat sa poata absorbi cat mai multa lumina naturala.
Lumina Puternica, Indirecta
Plantele precum Heartleaf Philodendron, Dracaena si Ficusul Altissima iubesc lumina puternica si indirecta. Pot suporta cateva ore de lumina directa dimineata provenita de la o fereastra orientata catre est, dar se pot vesteji odata expuse la razele directe ale soarelui de dupa-amiaza. O alta optiune este adaugarea unei perdele diafane la ferestrele orientate catre sud sau catre vest pentru a proteja plantele de razele soarelui.
Lumina Slaba
Plantele care rezista la o lumina medie sau slaba, cum ar fi planta ZZ, pothos si plantele sarpe se pot adapta practic la orice conditii - inclusiv intr-un apartament sau intr-un birou cu lumina artificiala. In timp ce aceste plante prefera de obicei lumina puternica, indirecta, ele vor tolera si conditii mai putin ideale. Cand ai o planta amplasata in zone de iluminare slaba, va trebui sa ajustezi cantitatea de apa, deoarece aceasta va fotosinteza mai putin in aceste conditii.
Pozitionarea Ferestrei Conteaza
Ferestre Orientate Catre Nord
Ferestrele orientate catre nord primesc multa lumina indirecta de intensitate medie, potrivita pentru plantele ce necesita mai putina lumina naturala. Lumina directa a soarelui nu va intra pe aceste ferestre.
Ferestre Orientate catre Sud
Ferestrele orientate catre sud primesc cele mai multe ore de soare pe parcursul zilei. Acestea primesc lumina directa aproape toata ziua, cu exceptia diminetii devreme si dupa-amiaza tarziu. Ferestrele orientate spre sud sunt o optiune excelenta pentru plante precum cactusii, suculentele, ierburile si legumele de interior.
Ferestre Orientate Catre Est
Ferestrele orientate catre est vor primi cateva ore de soare dimineata si lumina indirecta puternica in restul zilei. Ferestrele orientate spre est sunt o optiune excelenta pentru majoritatea plantelor tropicale care iubesc lumina puternica si indirecta.
Ferestre Orientate Catre Vest
Ferestrele orientate catre vest se vor bucura de razele directe ale soarelui dupa-amiaza/seara si lumina indirecta puternica in restul zilei. Ferestrele orientate spre vest sunt o optiune excelenta pentru plantele carora le place o lumina directa, cum ar fi suculentele sau plantele de tip suculente.
Cum Sa Iti Dai Seama Daca Planta Ta Primeste Cantitatea Potrivita De Lumina
Din fericire, planta iti va spune clar daca primeste prea multa sau prea putina lumina naturala. Plantele ce nu primesc suficienta lumina vor creste lent, sau chiar deloc, si vor avea frunze galbene, cazute si ofilite. Pe de alta parte, plantele expuse la prea multa caldura si lumina a soarelui vor avea frunze maronii, aproape arse si varfuri uscate.
Cand Ar Fi Timpul Sa Consideri Folosirea Unei Lampi Pentru Cresterea Plantelor
Daca te preocupa faptul ca plantele nu primesc suficienta lumina in locuinta ta (mai ales daca locuiesti intr-o zona cu ierni aspre), un LED Pentru Cresterea Plantelor te poate salva. Aceste LED-uri produc o lumina fotosintetica specifica, care imita lumina soarelui si permite plantelor sa produca zaharurile necesare. Luminile LED sunt perfecte pentru ierburi, plante suculente si alte plante de interior iubitoare de lumina, care rezista cu greu luminii slabe a anotimpurilor reci. Cel mai important, sunt relativ accesibile, durabile si usor de utilizat.