Odata ce zilele devin mai lungi, mai luminoase si temperaturile mai calde, primavara este perioada anului cand plantele tale incep sa se trezeasca din repausul de iarna si incep sa creasca din nou! Trateaza-ti plantele cu o ingrijire de primavara pentru a incuraja cresterea urmand aceste sfaturi de la experti!
Sfatul 1: sterge praful si tunde
Praful tinde sa se acumuleze peste iarna, creand un teren de reproducere perfect pentru acarieni si alti daunatori carora le place sa se ascunda in praful si murdaria de pe frunze. Sterge periodic frunzele plantelor cu o carpa umeda pentru a indeparta orice urma de praf. O alta modalitate de a scapa plantele de murdarie si praf este de a o pune in dus, cada sau chiuveta si de a pulveriza usor frunzele cu apa calduta. Acest lucru va ajuta planta sa absoarba si mai mult oxigen si soare!
Apoi, asigura-te ca planta trimite toata energia sa de primavara catre cele mai sanatoase frunze, prin indepartarea frunzelor moarte sau ingalbenite cu o pereche de foarfece curate si ascutite. Frunzele galbene si maronii nu vor deveni verzi din nou.
Sfatul 2: schimba ghiveciul
Primavara este un moment ideal pentru a schimba ghiveciul plantelor. Schimbarea ghiveciului se face atunci cand planta a depasit ghiveciul actual, radacinile sale nu mai au loc sau pur si simplu vrei sa schimbi aspectul cu un ghiveci nou.
Sfatul 3: fertilizeaza
Da un imbold plantelor tale adaugand fertilizant. Un ingrasamant lichid universal este o metoda excelenta. Urmeaza instructiunile de pe ambalaj si dilueaza la jumatate. Aplica ingrasamantul dupa ce planta este bine udata - nu aplica niciodata ingrasamant unei plante pe pamantul uscat. Nu uita, toate plantele sunt diferite, deci citeste eticheta de ingrijire pentru a determina frecventa si dozajul pentru aplicarea fertilizantului in functie de planta.
Sfatul 4: uda consistent
Aerul uscat al iernii iti poate lasa plantele foarte insetate. Apasa cu degetul in sol pentru a masura nivelul de umiditate. Daca partea superioara a solului este uscata, uda pana cand apa se va scurge din ghiveci. Asigura-te ca indepartezi apa ramasa in farfurie dupa ce ghiveciul a terminat picurarea. Daca apa ramane in farfurie, aceasta poate duce la putrezirea radacinilor, care iti poate ucide planta.
Daca simti ca pamantul plantei este complet uscat, aceasta poate beneficia de udarea folosind „metoda de udare prin imbibare.” Pentru a uda planta, umple chiuveta cu 5-10 cm apa, in functie de dimensiunea plantei. Aseaza planta in apa fara farfurie pentru a-i permite sa absoarba apa prin orificiul de drenaj. Lasa sa actioneze timp de 30-45 de minute sau pana cand observi ca partea de sus a solului devine putin umeda. Apoi scurge apa din interiorul chiuvetei si lasa planta sa scurga excesul. In cele din urma, aseaza planta inapoi pe farfurioara, asigurandu-te ca nu exista apa statuta.
Sfatul 5: muta la o lumina mai buna
Pozitia soarelui se schimba de-a lungul anotimpurilor, astfel incat este posibil sa observi ca lumina soarelui din spatiul tau este diferita in primavara si vara. Verifica preferinta de lumina a plantei tale si mut-o intr-un loc adecvat, daca este necesar.
Cere ajutor!
Indiferent care este intrebarea ta sau ce fel de planta ai, suntem aici pentru a-ti raspunde la intrebari si pentru a-ti oferi sfaturile de care ai nevoie pentru a fi cel mai bun #plantparent. Deci, sa discutam despre plante!