Plantele de birou reduc stresul si imbunatatesc concentrarea - jungla-urbana.ro

Plantele de birou reduc stresul si imbunatatesc concentrarea

Exista multe motive pentru a avea plante de apartament in birouri.
Pe langa faptul ca arata frumos si creeaza un loc de munca mai primitor si mai elegant, cercetarile arata ca exista numeroase beneficii stiintifice de a avea plante in spatiul de lucur. S-a dovedit ca plantele iti imbunatatesc starea de spirit, imbunatatesc memoria si cresc productivitatea.

Din pacate, spatiile in care parca ne petrecem cea mai mare parte a timpului si avem nevoie sa fie la maximum (biroul), tind sa fie lipsite de plante. Spatiile de birouri pot interfera uneori cu eforturile noastre de a obtine o bunastare optima, dar plantele de interior au capacitatea de a contracara multe dintre aceste efecte negative.

Cum ajuta plantele de birou la imbunatatirea memoriei si a concentrarii

Ai avut vreodata parte de acele zile in care petreci putin prea mult timp privind un cursor care clipeste sau ai avut zile in care cuvintele ti-au ramas prinse pe varful limbii? Este posibil sa fi avut nevoie de terapie cu plante.

Un studiu de cercetare efectuat la Universitatea Exeter din Marea Britanie a constatat ca plantele de interior pot imbunatati concentrarea, productivitatea si bunastarea personalului cu 47%. De asemenea, au descoperit ca plantele pot oferi un boost memoriei cu pana la 20%. Alte studii arata chiar ca plantele pot stimula o serie de alte abilitati cognitive, cum ar fi gandirea creativa, procesarea spatiala si multe altele.

plantele de birou ajuta la sporirea productivitatii

Aceste efecte provin probabil din culorile stimulatoare ale unei plante, aromele energizante si abilitatile de oxigenare. Gasirea echilibrului corect intre oxigen si dioxid de carbon este cheia pentru functionarea optima a creierului.

Deoarece multi dintre noi petrec cateva ore in interior, suntem expusi la cantitati mai mari de dioxid de carbon (CO2). Nivelurile mai ridicate de CO2 fac mai dificila concentrarea, gandirea clara si luarea deciziilor. Cu toate acestea, oxigenul generat de plantele de interior ajuta la echilibrarea nivelurilor de dioxid de carbon din corpul nostru.

Acesta este motivul pentru care timpul petrecut in aer liber si „a lua o gura de aer proaspat” ne limpezeste mintea. Acestea fiind spuse, poti face atatea pauze afara cand sunteti la serviciu, dar plantele de birou iti pot oferi o gura de aer proaspat chiar si inauntru.

Cum ajuta plantele de birou la ameliorarea stresului si anxietatii

plantele de birou ajuta la reducerea stresului

Sa recunoastem – nimeni nu traieste cu adevarat fara stres in secolul 21. Fie ca este vorba de drame relationale, evenimente mondiale sau trafic la orele de varf, cu totii ne confruntam cu o multime de factori de stres in fiecare zi. Biroul in sine este stresant cu fluxul sau nesfarsit de sarcini, termene limita si intalniri.

Din fericire, plantele de birou pot ajuta la reducerea stresului la locul de munca.

Multe specii de plante poarta mirosuri distincte care servesc ca forma de aromoterapie. S-a demonstrat ca mirosul florilor precum iasomia si lavanda, de exemplu, amelioreaza stresul si anxietatea si le inlocuieste cu sentimente de calm si relaxare.

Exista si efectul sedativ al culorilor plantelor. Multi dintre voi sunteti familiarizati cu modul in care culorile diferite iti pot afecta mintea - acesta este motivul pentru care culorile camerei dau un anumit „simt”. Plantele nu sunt diferite.

De exemplu, s-a dovedit ca observarea culorii verde produce stabilitate emotionala si stimuleaza concentrarea.

Cele mai bune plante de pastrat la birou

Desigur, s-ar putea sa fii curios ce plante de birou iti vor oferi beneficiile de stimulare a creierului mentionate mai sus. Aproape orice planta iti va imbunatati sentimentul de bunastare intr-un fel, dar, desigur, unele specii de plante ies in evidenta mai mult decat altele.

Planta paianjen

planta paianjen

Una dintre cele mai populare plante ale noastre, Planta Paianjen, este un purificator natural de aer. Studiul NASA pe aer curat a constatat ca plantele paianjen au fost cele mai eficiente in indepartarea monoxidului de carbon, formaldehidei, xilenului si toluenului din aer.

Aceste gaze si compusi va pot afecta capacitatea de a gandi, ca sa nu mai vorbim de cauza unei lungi liste de afectiuni neplacute, de la alergii la cancer.

In plus, atunci cand plantele paianjen au fost plasate in anumite camere de spital, observatorii au remarcat ca pacientii din aceste camere au experimentat beneficii pe care altii nu le-au avut. Acestea au inclus tensiune arteriala scazuta, durere si anxietate reduse si mai putina oboseala.

Dracaena Marginata

trunchiul fericirii marginata

La fel ca plantele paianjen, planta Trunchiul Fericirii Marginata este un „epurator de aer” natural. Elimina aceleasi substante chimice pe care le elimina si plantele paianjen, dar si fumul de tigara, mirosul de materiale sintetice si benzenul (care poate provoca cancer). Planta dracaena este, de asemenea, viu colorata, care, asa cum am spus mai devreme, poate fi stimulatoare pentru mintea ta doar prin privirea ei.

Sansevieria

sansevieria laurentii

Sansevieria sau Planta de sarpe este o alta planta de purificare a aerului. Aceasta planta extrem de rezistenta poate prospera in aproape orice tip de cadru. Adaptabilitatea ei o face o planta perfecta pentru birouri, deoarece nu o va deranja aerul conditionat, luminile fluorescente si nu va trebui sa fie udata foarte des.

Plante de birou – Te fac mai inteligent si mai fericit

Daca biroul tau este putin gol si cauti o stimulare a creierului, este timpul sa te gandesti sa-ti iei niste plante de birou. Sunt o solutie naturala si rentabila pentru ceata mentala si lenea, de care poti simti fara efectele secundare ale cofeinei.

Dupa cum se spune, „natura stie cel mai bine” si acest lucru este cu siguranta adevarat pentru productivitatea si bunastarea la birou.

 Descopera colectia de Plante pentru biroul de acasa de la JunglaUrbana si alegeti plantele preferate!