10 Plante recomandate de NASA pe care trebuie sa le ai in casa pentru purificarea aerului - jungla-urbana.ro

10 Plante recomandate de NASA pe care trebuie sa le ai in casa pentru purificarea aerului

Dreptul la aer curat este un drept fundamental. Cu toate acestea, rareori ajungem sa respiram aer curat, mai ales in orase. Acum, cumpararea unui purificator de aer pentru a curata aerul inconjurator pare a fi singura optiune inteleapta. Dar purificatoarele de aer sunt scumpe. Deci, ce sa faci?
Investeste in plante de apartament..
Nu numai ca ofera un design natural casei tale, dar curata si toxinele din aer simultan. Aceasta este o situatie de castig de ambele parti. Nu-i asa?


"Exista atat de multa poluare in aer acum, incat, daca nu ar fi plamanii nostri, nu ar mai fi loc pentru a o pune." ~ Robert Orben

  1. Palmier Trestie de Aur

Palmier trestie de aur

O planta gratioasa, atragatoare cu tulpini verticale apropiate si frunze lungi, liniare, arcuite, care creeaza un frumos punct de focalizare in orice camera. Fiind printre cele mai populare plante de casa, este usor sa ne dam seama de ce: este foarte aratoasa si usor de ingrijit.

Ca si in cazul tuturor plantelor, palmierul Areca este proiectat biologic pentru a prelua dioxidul de carbon si a elibera oxigenul. Cu toate acestea, ceea ce diferentiaza palmierul Areca este capacitatea sa de a purifica si mediul in care este plasat prin eliminarea substantelor chimice periculoase, cum ar fi formaldehida, xilenul si toluenul.

    • Ingrijire acasaUda regulat in timpul sezonului de crestere cu apa usoara sau de ploaie, dar permiteti suprafetei solului sa se usuce usor inainte de o noua udare. Iarna, redu frecventa udarii. Aceste plante au nevoie de umiditate, deci stropeste frunzele regulat sau plasati planta pe un pat de pietricele umede. Desi ii place o atmosfera calda, nu o plasa langa calorifer sau alta sursa de caldura si alege un loc luminos dar nu in bataia directa a soarelui.

     

    1. Sansevieria Super Flame 

    Sansevieria Super flame

    Frunzele groase ale acestei plante de interior usor de ingrijit formeaza o rozeta verticala, care ii confera o silueta distincta, iar fiecare frunza fiind dungata, asemenea unui tigru, si imprejmuita de fasii aurii generoase, efectul general devine unul foarte colorat.

    Planta cunoscuta sub numele de limba soacrei este unica pentru productia de oxigen pe timp de noapte, si capacitatea de a purifica aerul prin eliminarea benzenului, formaldehidei, tricloretilenei, xilenului si toluenului.

      • Ingrijire acasa: Factorul principal care trebuie evitat in ingrijirea acestei plante este udarea in exces, deci uda (evitand coroana) numai atunci cand compostul este foarte uscat. Iarna, poti reduce si mai mult frecventa udarii, la o singura data la una sau doua luni, si mentineti temperatura peste 10°C. Replanteaza o data la cativa ani, cand radacinile incep sa strapunga ghiveciul.

       

      1. Planta Banilor

      Planta banilor

      Frunzele verzi, lucioase ale acestei plante de interior destul de scunda sunt rotunde, avand o textura relativ carnoasa. Apar pe tulpini lungi, subtiri si formeaza un dom rasfirat si rotunjit, cu un aspect structurat. O aditie frumoasa pe pervaz, raft sau spatiul de lucru, fiind usor de crescut si de intretinut.

      Prezentata de NASA, planta de bani este renumita pentru capacitatea sa de a elimina substantele chimice si alti poluanti din aer, in special benzen, formaldehida, xilen si toluen. Cu toate acestea, in ciuda beneficiului ratei ridicate de purificare, aceasta planta este toxica pentru pisici, caini si copii mici daca frunzele sale sunt ingerate.

        • Ingrijire acasa: Uda moderat in timpul lunilor mai calde, permitand suprafetei solului sa se usuce intre udari, dar mentine-o mai uscata iarna. Stropeste-o cu apa regulat si fereste-o de lumina directa a soarelui vara.

         

                4. Aglaenoma Maria

        aglaenoma maria

        Planta vesnic verde chinezeasca este una dintre cele mai comune plante de uz casnic si pentru un motiv bun. Aceasta planta emite un continut ridicat de oxigen in timp ce purifica spatiile interioare de substante chimice nocive, cum ar fi benzenul, formaldehida si alte toxine. Dupa cum sugereaza si numele, este destul de populara in China, in special pentru eficienta sa ridicata in eliminarea poluantilor nocivi din aer.


        Recomandare si ingrijire: Planta vesnic verde chinezeasca se descurca bine in umbra completa si trebuie doar sa fie udat ocazional, cu accent pe mentinerea solului umed. Numarul de plante pastrate este la discretia proprietarului.


        Cea mai buna plasare: Camera De Zi

         

        1. Planta paianjen

        Planta paianjen

        Aceasta planta de interior este extrem de populara, fiind usor de crescut – doar plasati-o intr-un loc bine luminar, udati-o si priviti cum creste! Pe masura ce se maturizeaza, dezvolta tulpini, fiecare dintre ele avand o planta-copil in varf. Acestea pot fi plantate in compost, iar, dupa ce prind radacini, tulpina poate fi taiata si veti avea o noua planta – excelenta pentru a face niste bani in plus sau cadouri prietenilor!

        Pentru tine daca esti un incepatori in ceea ce priveste plantele de casa, planta paianjen este o alegere perfecta. Acesta va lupta in liniste cu toxinele, inclusiv monoxidul de carbon si xilenul, un solvent utilizat in industria de imprimare si a cauciucului. Daca ai animale de companie, aceasta este una dintre plantele de apartament care nu sunt toxice pentru animale.

          • Ingrijire acasa: Uda din plin cand este in crestere, dar mentineti mai uscat iarna. Stropeste frunzele cu apa din cand in camp pentru a creste nivelul umiditatii si asigurati-va ca temperatura ramane peste  8°C iarna. Replanteaza iarna, cand dimensiunea plantei o depaseste pe cea a ghiveciului.

           

          1. Aloe vera

          aloe vera

          Adesea numita “primul ajutor” sau “aloe medicinala”, aceasta planta a fost multi ani crescuta pentru proprietatile ei vindecatoare – iar acum este frecvent utilizata in cosmetica si medicina alternativa. O suculenta vesnic verde cu frunze carnoase si frunze zimtate care formeaza o rozeta fara tulpina si, cu putin noroc, multimi de flori galbene-verzui. Aceasta planta decorativa (si utila) vine intr-un ghiveci clasic alb, deci, odata despachetata, se poate pune direct pe masa sau pe un pervaz insorit.

          O planta de aloe vindecatoare este un plus minunat pentru pervazul bucatariei tale, deoarece iubeste un loc insorit. In timp ce este la indemana pentru a calma orice arsuri din bucatarie, aceasta planta suculenta va purifica aerul de formaldehida si benzen, gasit in lacuri, finisaje de podea si detergenti.

            • Ingrijire acasa: Uda moderat in timpul cresterii si mai rar pe timpul lunilor de iarna. Hraneste cu un fertilizator lichid echilibrat de 2-3 ori in timpul sezonului de crestere.

             

            1. Palmier Rhapsis

             Palmier rhapsis

            Un palmier adaptabil si usor de ingrijit, cu cateva tulpini ca de bambus si cu ramuri lungi, verde inchis care formeaza un aranjament asemanator unui evantai. O planta de dimensiuni generoase, cu crestere lenta si o silueta arhitecturala, reprezinta un specimen imaculat pentru orice casa.

            Aceasta este una dintre putinele plante care pot ajuta la reducerea nivelului de amoniac care poate fi gasit intr-o gama de produse de curatare. 

              • Ingrijire acasa: Uda regulat in sezonul de crestere, dar permite-i suprafetei solului sa se usuce usor inainte de o noua udare. Redu frecventa udarii pe parcursul lunilor de iarna. Aceste plante au nevoie de umiditate, deci stropeste frunzele regulat sau plaseaza planta pe un pat de pietricele umede. Desi ii place o atmosfera calda, nu o plasa langa calorifer sau alta sursa de caldura si alege un loc luminos dar nu in bataia directa a soarelui.

               

              1. Ficus Lyrata

              Ficus lyrata

              Ficusul Lyrata este usor de recunoscut si iubit pentru frunzisul sau distinctiv. Aceasta planta inalta si dramatica are frunze foarte mari, puternic nervurate, in forma de vioara, care cresc in pozitie verticala. Nu este stufoasa, ceea ce il face un plus frumos de design interior pentru un colt luminos sau un colt confortabil din casa ta.

              Originara din climatul tropical din Africa de Vest, Ficusul Lyrata prospera in conditii foarte calde, luminoase si umede. Acest lucru le poate face oarecum dificil sa creasca in interior, dar, din fericire, sunt relativ dure si pot rezista la conditii mai putin decat perfecte.


                • Ingrijire acasa: Vor avea nevoie de o zona cu lumina puternic filtrata sau de o fereastra orientata spre est. Udarea atenta si temperaturile mai calde vor ajuta aceasta superba planta de interior sa prospere.

                 

                1. Trunchiul fericirii Marginata

                 Trunchiul fericirii marginata

                Posibil una dintre cele mai populare din genul dracaena, are frunze suple, predominant verzi, multe dintre ele avand o margine rosie fina pe lungimea lor. Acestea se formeaza in varful tulpinilor verticale, conferind plantei un aspect “zburlit”.

                Tricloretilena si xilenul sunt printre poluantii combatuti de aceasta planta cu crestere lenta. Frunzele au o margine rosu aprins, care adauga un flash de culoare la casa ta.

                  • Ingrijire acasa: Uda bine in sezonul de crestere, dar mai putin iarna. Stropirea frunzelor cu apa va mentine un nivel inalt al umiditatii si va tine praful departe de frunze. Replanteaza primavara la fiecare doi ani si mentine temperatura peste 10°C iarna.

                   

                   

                    12. Ficus Robusta

                   ficus robusta

                  Din familia smochinilor ornamentali, planta de cauciuc a fost o planta de interior populara inca din epoca victoriana, dar acum exista soiuri mai noi si mai bune, cum ar fi aceasta forma cu frunze lucioase mai mari si mai late. Desi recomandam ca aceasta sa fie cultivata intr-o lumina puternica, dar indirecta, plantele de cauciuc tolereaza cateva ore de soare de dimineata.

                  In timp ce plantele de cauciuc (Ficus robusta) sunt cultivate ca plante de apartament usor de intretinut, ele imbunatatesc, de asemenea, calitatea aerului din interior, potrivit studiilor efectuate de NASA. Frunzele lor mari pot absorbi substantele chimice din aer si le pot descompune, facandu-le inofensive. Acestea absorb dioxidul de carbon expirat si il transforma in oxigen respirabil. Plantele de cauciuc elimina, de asemenea, bacteriile si sporii mucegaiului din aer.

                  • Ingrijire la domiciliu: Acestea sunt plante usor de ingrijit, atata timp cat esti atent la udare. Uda doar atunci cand compostul este uscat la atingere si asigurate ca planta nu este lasata in apa. Poti pulveriza frunzele in timpul verii pentru a creste umiditatea. Spala din cand in cand frunzele cu un burete sau o carpa umeda pentru a mentine frunzele lucioase. Incearca sa menti o temperatura medie nu mai mica de 12°C in timpul iernii si evita orice scadere brusca a temperaturii si curentii de aer rece.