Cum sa ajuti plantele de interior sa supravietuiasca iarna - jungla-urbana.ro

Cum sa ajuti plantele de interior sa supravietuiasca iarna

In timpul iernii, plantele tropicale de interior sunt la cheremul ferestrelor cu curent de aer, a aerului uscat si a temperaturilor mai scazute. Pentru a-ti ajuta plantele de interior sa supravietuiasca lunilor reci de iarna, urmeaza aceste sfaturi de la propria echipa Jungla Urbana!

Suntem aici pentru a face ingrijirea plantelor usoara. Vezi ce are de spus echipa noastra despre mentinerea plantelor in viata in aceasta iarna.

Uda mai rar plantele iarna

Uda mai rar plantele iarna

Planta ta in ghiveci nu va avea nevoie de atat de multa apa in lunile de iarna, deoarece rata de crestere a majoritatii plantelor incetineste considerabil in aceasta perioada. Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor, mai ales in timpul iernii. Totusi, asta nu inseamna ca ar trebui sa le ignori complet!

Verifica solul

Monitorizeaza in mod regulat umiditatea plantei, verificand solul. Iata cateva moduri diferite de a vedea daca planta ta are nevoie de udare:

  • Folosind degetul, impinge-l in pamant pentru a vedea daca este umed.
  • Masoara greutatea plantei si a ghiveciului tau. Daca este mai usor decat in mod normal, probabil ca este gata de udare. Daca este inca greu de la udarea anterioara, probabil ca poti astepta.
  • Utilizeaza un umidificator.

Uda numai cand este necesar

Cunoasteti preferintele plantei talei specifice. Daca nu esti sigur cat de des prefera planta ta sa fie udata, consulta ghidurile noastre cuprinzatoare de ingrijire a plantelor pentru a afla mai multe despre nevoile de udare ale plantei tale.

Cum sa uzi

Asigura-te ca uzi bine - radacinilor plantelor tropicale, in general, le place udarea grea (dar rar). Ca intotdeauna, asigura-te ca elimini orice exces de apa din farfuria plantei dupa ce ai terminat de udat.

Cautati mai multe indrumari? Iata ghidul nostru rapid despre cum sa uzi corect plantele de interior.

Umiditatea este cheia

Umiditatea este cheia

Plantele tale vor aprecia umiditatea crescuta in timpul lunilor de iarna. Multe case sunt foarte uscate iarna din cauza incalzitoarelor si semineelor, iar multe plante de apartament sunt sensibile la aerul uscat. Gruparea plantelor de interior este o modalitate usoara de a crea mai multa umiditate, deoarece creeaza un microclimat prin captarea aerului umed creat pe masura ce plantele transpira in mod natural sau elibereaza vapori de apa din frunzele lor.

Poti, de asemenea, sa instalezi un umidificator langa plantele tale, sa le plasezi langa o tava cu apa sau chiar deasupra pietrelor intr-o tava plina cu apa (cunoscuta si sub numele de tava de pietricele). 

Mentine o temperatura constanta

Mentine o temperatura constanta

Fii constient de locul in care se afla plantele tale in apartament. Poate fi necesar sa le indepartezi de zonele cu curent de aer sau de geamurile inghetate pentru a le proteja de temperaturile reci de afara. De asemenea, este la fel de important sa fii constient de sursele de caldura, cum ar fi conductele de incalzire, radiatoarele si caloriferele.

Temperaturile medii zilnice pentru plantele tale ar trebui sa varieze intre 18 si 23 °C, iar noaptea sa nu fie mai mici de 12 °C.

Ajusteaza fertilizarea

Ajusteaza fertilizarea

Este posibil sa nu fie nevoie sa fertilizezi in timpul iernii. Locatia ta poate afecta rata de crestere a plantelor tale, asa ca daca traiesti intr-un mediu mai rece, cu perioade mai scurte de lumina in timpul iernii, este posibil ca plantele tale sa nu creasca activ pe tot parcursul iernii.

In acest timp, hrana pentru plante poate face mai mult rau decat bine, deoarece plantele nu vor utiliza pe deplin nutrientii si poate perturba ciclul natural de crestere al plantei. Cu toate acestea, daca plantele tale cresc activ in timpul iernii, este bine sa le fertilizezi in mod normal.

Curata plantele in mod regulat

Curata plantele in mod regulat

Asigura-te ca-ti pastrezi planta curata si fara praf. Insectelor le place sa se ascunda in praful de pe frunze, ceea ce va face mai greu sa le gasesti. Planta ta poate fi mai vulnerabila iarna daca a intrat intr-o stare de repaus, ceea ce o face incapabila sa depaseasca daunele daunatorilor.

De asemenea, deoarece umiditatea este mult mai scazuta, planta ta poate deveni terenul de reproducere perfect pentru acarieni si alte insecte carora le place sa se ascunda in murdaria de pe frunzele plantelor. Sterge in mod regulat frunzele plantelor cu manusi de praf din microfibra si aminteste-ti sa indepartezi orice frunze moarte sau ingalbenite cu o pereche de foarfece curate si ascutite.