Cum sa Uzi Corect Plantele de Interior - jungla-urbana.ro

Cum sa Uzi Corect Plantele de Interior

Si sa petreci mai putin timp facand asta. Tot ce trebuie sa stii despre udarea plantelor de interior!

Pre-conditii: asigura-te ca ghiveciul plantei are gauri de drenaj in partea de jos pentru a evita umezirea in exces care poate crea putrezirea radacinilor.

Uda de la baza

Cum sa uzi corect plantele

Inmoaie mai multe plante deodata, folosind o tava adanca umpluta cu 1 sau 2 cm de apa.

Udarea de la baza este cea mai buna. Desi udarea clasica este inca modul obisnuit in care oamenii isi uda plantele, udarea de la baza este mai omogena, mai putin predispusa la udare excesiva si elimina grija drenarii. In plus, poti fi sigur ca apa ajunge efectiv la radacini.

3 tehnici pentru a uda planta de la baza

Foloseste o farfurie. Aseaza o farfurioara sub ghiveci si umple-o cu apa proaspata atunci cand este timpul sa uzi planta. Lasa sa se imbibe timp de aproximativ 30 de minute. Goleste farfuria si lasa apa ramasa sa picure afara. Aceasta tehnica este utilizata pe scara larga de centrele de gradinarit si de pepinierele de plante pentru a mentine umiditatea si a pastra nutrientii.

Inmoaie plantele intr-o tava, intr-un recipient mare, in chiuveta sau in cada. Umple cu cativa centimetri de apa proaspata. Pune ghivecele si lasa-le sa absoarba apa timp de aproximativ 30 de minute. Avantaj: poti uda mai multe plante in acelasi timp. Lasa-le sa se usuce inainte de a le pune inapoi

Ghivece cu udare automata. Ghivecele cu functie de udare automata sunt incredibil de utile si economisesc timp. Gata cu udarea excesiva sau insuficienta, planta face totul singura. Trebuie doar sa reumpli rezervorul de apa inainte de a se goli, adica o data la doua luni (dar acest lucru poate varia de la caz la caz).

 

Alte sfaturi de udare

Cum sa uzi corect plantele de interior

Un strat de pietricele poate retine umezeala in jurul plantei pentru o perioada mai lunga de timp. 

Foloseste pietricelele ca un strat de acoperire a solului pentru a pastra umiditatea mai mult timp. Poti aseza un strat decorativ de pietricele sau pietrisuri de marimea unui bob de mazare deasupra solului pentru a incetini evaporarea. Acestea se gasesc cu usurinta in magazinele de profil sau pepiniere, precum si online.

Este solul umed? Pentru a sti daca solul este inca umed in interior, afunda un deget (sau o scobitoare) aproximativ 5-6 centimentri in pamant. Daca solul se lipeste, este umed.

Este pamantul uscat? Pentru a sti daca solul este uscat, uita-te la marginea pamantului. Daca exista un spatiu vizibil intre sol si marginea vasului, inseamna ca toata apa s-a evaporat

Si nu in ultimul rand, uda mai des in lunile mai calde ale verii.

Cactusi si Suculenta: Mentine pamantul uscat

Pentru cactusi si suculente: pastreaza solul uscat. Multi oameni si-au ucis suculenta prin udare excesiva. Uda aproximativ o data pe luna si asigura-te ca toata apa este bine scursa din ghiveci prin orificiile de drenaj. Prima mea victima a fost o suculenta pe care am inecat-o. Mi-as fi dorit sa stiu la vremea aceea ca suculentele prefera solul uscat si bine drenat, precum cactusii. Deci, nu le uda la fel de des ca pe celelalte plante de apartament. Aloe si Echeveria sunt printre cele mai cunoscute tipuri de suculente si, prin urmare, nu fac exceptie de la aceasta regula.

Cunoaste-ti planta

Cunoaste preferintele de udare ale plantei tale. Din nou, exista 2 tipuri de plante de apartament: Uscate si Umede. Plantele care apartin tipului uscat sunt cactusii, suculentele (cum ar fi Aloe sau Echeveria printre cele mai cunoscute) si alte cateva specii (planta ZZ, Sansevieria, Planta de cauciuc etc.). Acestea se bucura de solul uscat, asa ca nu este nevoie sa le uzi la fel de mult ca pe celelalte. Udarea o data sau de doua ori pe luna poate fi suficienta, in functie de temperatura camerei. Repet acest sfat in intregul blog, deoarece udarea excesiva este una dintre principalele cauze pentru moartea plantelor de interior.

Tipul Umed: odata ce solul se usuca, le place sa fie udate in urmatoarele zile. Majoritatea plantelor tropicale se comporta in acest mod.

Tipul Uscat: pot prospera de pe urma solului uscat perioade mai lungi. Sunt mai usor de ingrijit si sunt perfecte pentru incepatori.

Ramai alaturi pentru urmatorul articol de blog cu cele mai bune sfaturi legate de plantele de interior si design interior natural! Pregatim un top al plantelor pentru cei care uita din cand in cand de acestea!