Cele mai bune 10 sfaturi pentru ingrijirea plantelor - jungla-urbana.ro

Cele mai bune 10 sfaturi pentru ingrijirea plantelor

Exista o multime de moduri si trucuri de a-ti ingriji plantele de apartament. Cu ajutorul experientei a multitudinii de plante care ne-au trecut prin mana, am realizat un articol cu cele mai bune 10 Sfaturi pentru ingrijirea plantelor. 

1.​ ​Alege plante in functie de lumina din casa ta

Plantele pe care le iubesti sunt cele pe care le poti avea? Regula noastra nr. 1  este de a determina cantitatea de lumina naturala pe care o primeste spatiul tau si de a-ti alege planta in consecinta. Daca nu esti sigur doar uitandu-te, incepe prin a afla in ce directie se indreapta ferestrele.

10 sfaturi pentru ingrijirea plantelor

In general, ferestrele orientate spre sud ofera lumina puternica, ferestrele orientate spre est si vest ofera lumina moderata, iar ferestrele orientate spre nord ofera lumina slaba. Daca exista ceva in afara ferestrei tale - de exemplu, un copac mare sau o cladire - care ar putea impiedica lumina soarelui, asigurati-te ca iei in considerare si acest lucru. Majoritatea plantelor de apartament prefera lumina soarelui stralucitoare, indirecta, dar multe pot tolera niveluri mai scazute de lumina (cum ar fi plantele sansevieria tolerante la lumina scazuta si plantele ZZ).

Daca soarele este intens prin ferestre, poate doresti sa adaugi o perdea transparenta pentru a difuza lumina. Cactusii si unele suculente precum aloe vera pot suporta lumina directa a soarelui. Nu vrei sa supraexpui sau subexpui nicio planta, asa ca fii cu ochii pe ele daca sunt intr-o lumina foarte puternica sau foarte slaba.

2.​ Alegeti plante care se potrivesc cu programul tau

Esti nou in calitatea de plant parent? Un program de lucru incarcat, viata sociala si uitarea generala pot duce la neglijarea neintentionata a plantelor. E in regula. Unele plante pot face fata unui astfel de stil de viata. Un jet-setter ca tine se va bucura de rezistenta suculentelor cu intretinere redusa si tolerante la seceta, a plantelor ZZ sau a plantelor sansevieria, toate destul de reduse, atata timp cat au suficienta lumina (lumina naturala si, respectiv, slaba). Acestea ar trebui sa arate cel mai bine atunci cand te intorci din urmatoarea calatorie.

Daca ai mai mult timp, poti incerca cateva plante purificatoare de aer, orhidee sau ferigi iubitoare de atentie. Ca un refresh cu apa termala pentru fata, un strop suplimentar de apa pulverizata zilnic intre udari mentine nivelul de umiditate placut si echilibrat pentru aceste plante delicate.

3.​ ​Fii atent cand uzi

Este mai bine sa uzi putin plantele decat sa uzi excesiv. Prea multa apa poate duce la putrezirea radacinilor. Renunta la programul de udare si uda-ti planta numai atunci cand are nevoie. Verifica mai intai amestecul de ghiveci sau solul pentru a te asigura ca este uscat la cel putin 2 cm adancime sub suprafata. Daca solul tau arata intunecat la culoare, se simte umed si se lipeste de deget, planta ta are suficienta apa pentru a-si face treaba deocamdata.

Cat de des apa se va schimba ritmul de udate pe parcursul anului. Plantele au nevoie de mai putina apa in lunile de iarna, cand cresc mai incet, zilele sunt mai scurte si lumina soarelui este mai putin intensa. Daca caldura este aprinsa si solul se usuca mai repede, s-ar putea sa aiba nevoie de putina apa. Frunzele ofilite sau solul care pare scos de pe lateralele jardinierului sunt semne ale unei plante insetate.

udarea plantelor de apartament

Foloseste intotdeauna apa la temperaturei camerei pentru ca se absoarbe cel mai bine. Se toarna apa direct pe solul din jurul bazei plantei, deoarece plantele absorb apa din radacini. Singura exceptie aici sunt epifitele, ca si plantele de aer, care absorb apa prin frunzele lor.

De asemenea, poti pune o farfurie sub ghiveci, daca are o gaura de drenaj. Dupa ce uzi, lasa planta sa se inmoaie in apa care umple farfuria timp de aproximativ jumatate de ora inainte de a o goli.

4.​ ​Ridica nivelul de umiditate atunci cand este necesar

A ramane fidel mediului natural al plantei tale va ajuta planta sa prospere in interior. Majoritatea plantelor tropicale prefera umiditatea ridicata si lumina indirecta puternica pana la moderata. In lunile secetoase ale iernii, gruparea plantelor similare ajuta la crearea unui microclimat mai umed. Un umidificator poate ajuta si el si este grozav pentru oameni. Pe de alta parte, majoritatea locuitorilor din desert, cum ar fi cactusii si suculentele, prefera aerul uscat si lumina stralucitoare, directa, fara umbra. Nu le pasa prea mult de umiditate.

5.​ ​Pastreaza intotdeauna temperaturile stabile

Pastrati mediul de acasa al plantei cat mai stabil posibil. Schimbarile extreme pot stresa plantele. Mentineti temperatura intre 18 si 29 de grade C si evita plasarea plantelor in apropierea radiatoarelor, unitatilor de A/C si orificiilor de aerisire, care pot crea curenti de aer cald sau rece.

6.​ ​Afla cand sa sari peste ingrasamant

Fii atenti cand utilizezi ingrasamant pentru plantele tale de apartament. Prea mult ingrasamant poate face mai mult rau decat bine. Plantele de apartament tind sa nu aiba nevoie de ingrasamant la fel de des ca plantele de exterior. Daca alegi sa fertilizezi planta, cel mai bine este sa faci acest lucru in timpul sezonului de crestere (de la inceputul primaverii pana la inceputul toamnei) si sa urmezi regula generala: „mai putin este mai mult”. Majoritatea ingrasamintelor cumparate din magazin trebuie diluate cu apa inainte de utilizare.


replantare

Daca ai planta de cel putin un an, o poti fertiliza pentru prima data. Iti recomandam sa utilizezi un ingrasamant universal. Urmeaza intotdeauna instructiunile. Daca tocmai ai schimbat solul, sari peste ingrasamant! Solul proaspat are destui nutrienti noi.

7.​ ​Fa cumparaturi dintr-o sursa de incredere

Achizitionati-va plantele de la o sursa de incredere, Jungla Urbana garantand calitatea plantelor.  Verifica planta pentru frunze galbene, mucegai praf, pete ciudate, varfuri maro si tulpini slabe, deoarece acestea sunt semne ale unei plante nesanatoase.

8.​ Ingrijirea in plus la inceput

ingrijirea plantelor de apartament

Odata ce planta ta a fost livrata la usa, va avea nevoie de cateva saptamani pentru a se adapta la noul sau mediu. Arata-i plantei tale putina atentie la inceput. Observarea plantei iti va spune cand sa uzi si cand nu, daca temperatura este prea ridicata sau prea scazuta si daca este suficient soare. In plus, sunt atat de placute la vedere.

9.​ ​Nu te speria sa replantezi

O conceptie gresita obisnuita, „replantarea” nu inseamna neaparat sa pui planta intr-un ghiveci nou, ci mai degraba sa schimbi solul plantei cu amestec proaspat pentru ghivece pentru a oferi noi nutrienti. De obicei, plantele trebuie replantate la fiecare 12 pana la 18 luni, in functie de cat de activ cresc. Daca planta ta a depasit ghiveciul actual, poti utiliza acest lucru si ca moment de marire. Alege un ghiveci cu doar 3 pana la 5 cm mai mare decat recipientul actual. Ideea este ca planta ta sa nu inoate in sol, ceea ce te poate duce la supraudare, dar este necesar putin spatiu suplimentar pentru a creste.

10.​ Tine cont de drenaj

Daca ai tendinta de a avea o mana grea atunci cand uzi plantele, tine cont de drenaj. Poti opta pentru un ghiveci cu o gaura de drenaj si farfurie, sa pastrezi planta intr-un ghiveci de crestere sau sa adaugi pietre pe fundul unui ghiveci fara gaura (pentru a crea crapaturi in care excesul de apa sa curga). Fa ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine! Nu-ti fie teama sa incerci diferite metode pentru diferite plante.