Cum sa Oferi Cactusului Tau cea mai Buna Viata - jungla-urbana.ro

Cum sa Oferi Cactusului Tau cea mai Buna Viata

Cactusii se simt ca acasa, in unele dintre cele mai aspre si sterpe medii din lume. Trunchiurile ce retin apa si stratul de ceara ii apara in fata soarelui arzator, furtunilor de nisip si rezista putinilor stropi de ploaie. 

Aceasta realitate dura ne face sa ne intrebam: cum se va adapta o planta ultra-rezistenta la apartamentul meu confortabil, cu temperatura controlata? Pentru a afla un raspuns, ti-am pregatit informatii despre ingrijirea cactusilor de interior.

Inarmat cu propriul nostru ghid de ingrijire ca punct de plecare, am aflat rapid ca, in ciuda exteriorului intepator, cactusii sunt unele dintre cele mai destinse plante de interior de pe piata. 

Sfatul #1: Totul se rezuma la o lumina buna 

Cum sa Oferi Cactusului Tau cea mai Buna Viata

Originar din deserturile fierbinti si uscate, care se intind din Alberta pana in Chile, speranta de viata a cactusului tau de interior depinde de o iluminare buna. Cu cat ii poti oferi mai multa lumina, cu atat mai bine. Majoritatea cactusilor cresc in plin soare sau in proximitatea acestuia, deci nu va supravietui daca il ascunzi intr-un colt intunecat al unui birou. Recomandata este o fereastra orientata catre sud sau catre vest pentru a maximiza razele soarelui. Aminteste-ti: cresterea cu succes a plantelor in interior inseamna echilibrul dintre apa si lumina. Cu cat este mai multa lumina, cu atat mai multa apa. Mai putina lumina, mai putina apa.

Sfatul #2: Elibereaza Pervazul 

Cum sa Oferi Cactusului Tau cea mai Buna Viata

Cactusii sunt obisnuiti cu caldura desertului pe parcursul zilei, urmata de temperaturi reci si racoritoare noaptea. Din fericire, pervazurile imita aceasta fluctuatie prin exagerarea atat a temperaturilor calde, cat si a temperaturilor reci pe tot parcursul zilei. Fiind aproape de geam le confera caldura suplimentara direct de la soare, precum si o scadere a temperaturii noaptea. Daca doresti sa pui nevoile cactusului inaintea nevoilor tale, porneste caldura in timpul zilei si lasa temperaturile sa scada pe timpul noptii pentru a imita acest mediu. Stai linistit, deoarece temperaturile de zi si de noapte regasite intr-o casa obisnuita sunt in regula.

Sfatul #3: Daca tulpinile isi pierd din volum, este timpul sa udam

Cum sa Oferi Cactusului Tau cea mai Buna Viata

In timp ce majoritatea plantelor prezinta semne clare ale deshidratarii, cactusul este putin mai subtil. Alte plante se ofilesc dramatic, sau se poate observa ca solul este uscat. Dar, cu un cactus, in mod ideal solul este intotdeauna uscat – deci situatia poate fi neclara. Dar cactusul tau va da indicii discrete ca este pregatit pentru a fi udat, in special datorita tulpinilor ce stocheaza apa. Pe masura ce cactusul se apropie de deshidratare, acesta va incepe sa consume din rezervele de apa din tesuturile sale. Cand se intampla acest lucru, tulpinile isi vor pierde din volum - atunci ar trebui sa uzi. Dupa cateva luni de observare, vei afla tiparul cactusului si vei putea crea o rutina in jurul acestuia.