Cum sa Cresti Noi Frunze pentru Ficus Lyrata - jungla-urbana.ro

Cum sa Cresti Noi Frunze pentru Ficus Lyrata

Plantele Ficus Lyrata iubesc sa fie hranite! Frunzele lor mari si cresterea relativ rapida necesita multa hrana. Dar cat de des ar trebui sa fertilizezi? Frecventa cu care ar trebui sa fertilizezi Ficus Lyrata depinde de sezon, de cat de repede vrei sa creasca planta si de tipul de ingrasamant pe care il folosesti.


Plantele sufera adesea din cauza fertilizarii insuficiente, ceea ce duce la crestere lenta si ingalbenirea frunzelor.

Ficus Lyrata

Fertilizarea corecta va mentine planta intr-o stare buna de sanatate si o va mentine superba si vesnic verde. Sa detaliem putin fiecare dintre acesti factori.

Dar inainte de a incepe, retine ca, pentru ca o planta sa creasca, aceasta trebuie sa beneficieze de conditii ideale de crestere usoara si apa atat cat are nevoie. O planta bolnava, care lupta pentru viata sa, care este supra-udata sau uscata, nu va creste, indiferent de cantitatea de ingrasamant pe care o pui. Urmeaza sfaturile din acest blog pentru primi toate informatiile de care ai nevoie.

 

1. Fertilizarea Ficusului Lyrata in functie de locatie si sezon 

Plantele de interior sunt cele mai active primavara si vara datorita luminii din abundenta. Fertilizarea este cea mai importanta in aceste perioade. Planta ta Ficus Lyrata nu poate creste si prospera fara lumina.

Cu toate acestea, in timpul iernii, planta ta nu este la fel de activa in ceea ce priveste cresterea. Din acest motiv, nu trebuie sa o fertilizezi atat de mult in timpul sezonului rece. Durata iernii si clima depind de zona in care locuiesti.

De exemplu, zonele nordice vor avea temperaturi mai reci, spre deosebire de zonele mai apropiate de ecuator. Prin urmare, Ficus Lyrata din zonele mai reci vor fi mai inactive, in timp ce in zonele mai calde nu vor avea nevoie de multa odihna pana cand isi vor relua procesul de crestere. In Romania, de exemplu, aceste plante sunt fertilizate in perioada Martie-Septembrie, cand cantitatea de lumina este mai abundenta.

 

2. Fertilizarea Ficusului Lyrata pentru stimularea cresterii

Toate plantele Ficus Lyrata au nevoie de nutrienti, indiferent daca se afla in perioada de crestere activa sau nu. Dar acele plante care au o crestere accelerata isi vor epuiza nutrientii din sol mai repede. Programul de fertilizare depinde de cat de repede vrei sa creasca planta.

Totusi, daca vorbim de o planta matura, care nu vrei sa creasca mai mare, poti reduce doza de ingrasamant la o data pe luna. Acest lucru va oferi suficienta hrana plantei pentru a ramane sanatoasa, dar nu va stimula o crestere accelerata.

 ficus lyrata

3. Tipuri de fertilizator ideal pentru Ficus Lyrata

Exista multe tipuri de ingrasaminte pe care le poti folosi pentru Ficus Lyrata. In general, trebuie sa alegi fie un ingrasamant solid, fie unul lichid. Daca optezi pentru un ingrasamant solid, va trebui, de asemenea, sa alegi daca vei folosi un produs cu eliberare lenta.


Cand utilizezi un ingrasamant solid, ai grija sa nu fertilizezi in exces planta, pentru ca poate duce la arderea radacinilor. Atunci cand folosesti un ingrasamant cu eliberare lenta, ai grija sa urmaresti cu atentie planta pentru a observa semne ale fertilizarii excesive sau insuficiente. Retine, de asemenea, ca unele soluri contin ingrasaminte, asa ca ai grija cand combini pamantul cu produse fertilizante.


Cu orice rutina de fertilizare, urmareste atent planta pentru semne ca ii merge bine (crestere noua) sau nu (frunze galbene sau stagnarea cresterii). Adapteaza rutina de udare in functie de sezon pentru a nu perturba ritmul natural de crestere al plantei.

 

4. Plante de interior cu crestere rapida

Si tie iti place sa vezi cum rasar noi frunze?

Acestea sunt de obicei mai palide, mai stralucitoare si mai moi decat frunzele adulte. Pentru mine personal este intotdeauna o bucurie sa asist la nasterea unei noi frunze, pentru ca sunt atat de fragile! Recunosc ca vad intr-o simpla frunza care se naste intregul ciclu al vietii conceput de natura. Dar bine, destul despre pseudo-spiritualitatea plantelor...

 

5. Pamant si radacini sanatoase pentru o planta sanatoasa

Sa intelegi putin din ce se intampla in interiorul amestecului de pamant al plantei tale de apartament te poate ajuta sa ai cea mai buna grija de ea. Ca intotdeauna, voi folosi termeni simpli pentru a explica aceste concepte, asa ca nu trebuie sa ai un master in stiinte horticole. Radacinile plantei constituie principalul sau organ de hranire, unde primeste toti nutrientii de care are nevoie pentru a trai si a se dezvolta.

 ficus lyrata

Amestecul din ghiveci este rezervorul de nutrienti

Cand cumperi o planta, amestecul de ghiveci este plin de nutrienti (nutrientii naturali din sol plus mici capsule adaugate la amestec). Solul contine trei elemente naturale vitale pentru planta. Aceste elemente de baza sunt responsabile pentru vitalitatea frunzelor, sanatatea radacinilor si chiar inflorirea florilor. Proportia ideala din fiecare element depinde de specia plantei tale. Dupa ce ajunge in casele noastre, planta continua sa se hraneasca din nutrientii din sol, dar acestia se epuizeaza si trebuie sa fertilizezi, sa completezi cu pamant sau sa replantezi in sol proaspat. Planta are nevoie de mai multi nutrienti atunci cand ii cresc frunze noi sau isi extinde radacinile. Cantitatea potrivita depinde de sezon.

 ficus lyrata

Care sunt efectele udarii excesive asupra plantei tale

Udarea excesiva a plantei inseamna ca solul va fi saturat de apa. Daca ghiveciul tau are o gaura de drenare prea mica pentru a elimina acest exces de apa, nici planta nu va putea sa o absoarba. Oricat de ciudat ar parea, solul este aerisit si oxigenat in mod natural, dar in solul udat excesiv, apa blocheaza oxigenul. Oxigenul este un element cheie al unui sol sanatos si, prin urmare, al functiei radacinilor. Fara oxigenul din aer, solul incepe sa putrezeasca si, la randul lor, radacinile se imbolnavesc si putrezesc etc.

Dupa un timp, putrezirea radacinilor va incepe sa se raspandeasca la frunze, atunci cand de obicei incepi sa vezi puncte negre sau mucegai alb, acesta fiind strigatul de ajutor al plantei. Ingrijirea sanatatii solului este aproape totul pentru a mentine planta sanatoasa la exterior.

Asadar, mai intai, evita sa va pui planta direct intr-un ghiveci, cu exceptia cazului in care are functie de auto-udare. De fapt, este o idee buna sa pastrezi ghiveciul original din plastic care are gauri de drenaj incorporate. In acest fel, excesul de apa poate trece. Si mai bine, poti incepe sa uzi planta de la baza si sa controlezi cantitatea de apa pe care o va absorbi.