Cum sa ai grija de suculente - jungla-urbana.ro

Cum sa ai grija de suculente

Suculentele sunt plante rezistente. Suculentele sunt distractive si se pot colectiona. Suculentele prospera in interior. Suculentele iti curata aerul.

Suculentele sunt unele dintre cele mai potrivite plante de interior pentru incepatori, deoarece sunt foarte rezistente. Cu conditia sa urmezi cateva instructiuni simple de ingrijire, poti intretine cu usurinta o intreaga jungla urbana. Odata ce vei stapani elementele de baza, vei putea creste noi suculente din butasii plantelor adulte sanatoase!

Cum sa ai grija de suculente

Citeste ghidul nostru pentru a afla elementele de baza ale ingrijirii suculentelor si pentru a descoperi de ce aceste plante de apartament sunt atat de grozave.

Ce tipuri de suculente prospera in interior?

Aproape orice suculenta poate prospera in interior in conditiile potrivite! Cheia este sa alegi tipul de suculenta in functie de locul in care vrei sa o asezi si de cantitatea de lumina naturala disponibila.

Suculentele colorate necesita un nivel ridicat de lumina directa a razelor solare si nu sunt la fel de usor de crescut in interior. Suculentele verzi, pe de alta parte, sunt mult mai rezistente pentru a fi crescute in interior.

Sfaturi Privind Pozitionarea

In salbaticie, o suculenta necesita peste 6 ore de lumina solara indirecta pe zi. Vei dori sa te asiguri ca pui suculenta cat mai aproape de o fereastra. Daca nu este posibila amplasarea la fereastra, este o idee buna sa alegi o suculenta care prospera in conditii de umbra si lumina slaba.

pozitionarea plantelor suculente

De exemplu: Sansevieria poate creste in lumina indirecta a soarelui, in timp ce Aloe Vera va prospera doar in lumina directa a soarelui. Alege plantele in functie de amplasarea dorita, acasa sau la birou!

Cum sa Uzi Suculentele (Fara a le Inneca din Dragoste)

cum sa uzi suculentele

Suculentele sunt unele dintre cele mai rezistente plante. Sunt obisnuite cu conditiile de seceta, deoarece sunt originare din medii uscate si aride. Cel mai sigur mod de a-ti condamna planta la moarte este prin sufocarea acesteia cu prea multa dragoste (apa).

Suculentelor le place sa aiba radacinile inmuiate si apoi solul sa se usuce rapid. Nu necesita pulverizare sau cuburi de gheata  - radacinile au nevoie de udari consistente, dar rare. 

Deoarece solul trebuie sa se usuce rapid,  iata cateva detalii importante:

        – Ghiveciul ar trebui sa aiba o capacitate buna de drenaj

        – Amestecul pentru ghiveci trebuie sa contina particule de dimensiuni mari, cu ventilatie, astfel incat sa se usuce rapid

Cat de des ar trebui sa le uzi? Nu mai mult de o data pe saptamana! Obiceiul de a uda suculentele in aceeasi zi a saptamanii poate fi util. Cu toate acestea, exista si cateva detalii de retinut si in acest caz:

        – Intr-un mediu mai umed, este posibil sa fie nevoie sa uzi la aproximativ doua saptamani

        – Suculentele cu frunze mai groase necesita de obicei mai putina udare decat cele cu frunze mai subtiri

Fiecare suculenta este diferita si merita sa citesti un ghid dedicat fiecarei plante in parte pentru sfaturi de udare. Regula de baza in ceea ce priveste udarea suculentelor este ca ar fi mai bine sa le uzi mai putin, decat mai mult.

Sfatul expertilor: Roteste suculenta de fiecare data cand o uzi, astfel incat intreaga planta sa primeasca suficienta lumina.

Acum ai putea intreba cum sta treaba cu suculente din terarii? Terariile nu sunt ideale pentru suculente, deoarece acestea nu au drenaj, iar fluxul de aer este limitat. Acestea fiind spuse, poti mentine suculente tinere in viata in terarii, prin urmare, foloseste un amestec de ghiveci bine ventilat si uda mai rar. Aceste suculente vor trebui mutate in cele din urma pentru a le mentine in viata pe masura ce cresc.

Pasii pentru Schimbarea Ghiveciului Unei Suculente

Suculentele sunt reziliente, iar schimbarea ghiveciului acestora este o operatiune destul de simpla. In orice caz, manuieste-le cu grija si poarta manusi daca lucrezi cu plante care au ace! Dupa cum am mentionat mai sus, ghiveciul ales ar trebui sa aiba un drenaj adecvat pentru a ajuta la uscarea rapida a solului:

  1. Umple noul ghiveci in proportie de ¾ cu un amestec destinat suculentelor/cactusilor
  2. Scoate suculenta din vechiul ghiveci si indeparteaza cu grija pamantul ramas intre radacini
  3. Sapa o mica gaura in noul ghiveci si aseaza suculenta. Pune o parte din noul sol pe radacini, apoi acopera-le complet pana cand planta devine stabila.

Uda suculenta numai daca aceasta nu a fost udata recent. In caz contrar, asteapta pana la urmatoarea udare.

cum sa ai grija de suculente

Sfaturi pentru Suculentele de Interior in Sezonul Rece

Suculentele tale vor necesita si mai putina atentie in zonele cu luni reci de iarna, pe masura ce acestea devin inactive. Este esential sa tii suculentele la o temperatura optima (nu mai mici de 12 °C) si sa maximizezi cantitatea de lumina pe care o primesc. 

Deoarece acestea nu cresc in mod activ, poti astepta pana la o luna intre udari. Daca frunzele suculentei incep sa cada sau sa dezvolte indentari, inseamna ca au nevoie de apa.

Cum sa Inmultesti Suculentele

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale plantelor suculente este cat de usor se inmultesc. Nu este nimic mai interesant decat sa iei un lastar al unei plante sanatoase si sa il vezi cum se transforma intr-o noua planta!

 

In functie de specie, inmultirea suculentelor implica fie indepartarea unei frunze, fie taierea unei bucati din planta mama. 

Sfaturi Generale:

        – Cand indepartezi o frunza, rasuceste usor pana cand aceasta se desprinde complet de tulpina.

        – Cand tai un lastar, asigura-te ca folosesti foarfece ascutite sau foarfece de gradinarit. Fie ca vei taia o ramura sau o bucata din partea superioara a plantei mama.

Frunza/lastarul are apoi nevoie de 2-3 zile pentru a se usca inainte de plantare. Diferite specii au metode de propagare diferite, deci este important sa citesti un ghid specific plantei in cauza inainte de a incerca propagarea!

Revigorarea Suculentelor

Iata cateva sfaturi despre cum sa-ti revigorezi suculentele atunci cand acestea nu arata prea bine:

Frunzele suculentei se ofilesc. Este pe moarte?

Daca frunzele din partea superioara se ofilesc sau se usuca, atunci planta este posibil sa fie udata prea putin. Revino la un program regulat de udare si ar trebui sa-si revina. Daca frunzele inferioare se ofilesc, acest lucru este perfect normal! Suculentele elimina in mod regulat frunzele inferioare pentru a creste altele noi.

Ce se intampla daca frunzele suculentei sunt galbene si umede?

Acesta este un simptom al udarii excesive. Daca ai udat-o in fiecare saptamana si observi acest lucru, incearca sa reduci udarea la fiecare doua saptamani.

Pentru cresterea sanselor de supravietuire, taie frunzele si tulpinile afectate. Chiar daca planta mama este pe moarte, este posibil sa poti propaga alte plante cu unii dintre butasi.

Ce inseamna daca frunzele suculentei devin maronii?

Acesta este de obicei un semn ca suculenta, care prefera in general lumina indirecta, primeste prea multe raze directe ale soarelui. Indeparteaza frunzele deteriorate si incearca sa muti suculenta departe de fereastra.

Imbunatateste-ti Abilitatile de Crestere a Plantelor cu Suculentele Noastre:

Aloe Vera

aloe vera

Aloe nu este doar distinctiva prin aspectul sau, dar frunzele sale albastru-verzi sunt experte in purificarea aerului de acasa sau de la birou. Este, de asemenea, recunoscuta ca fiind greu de ucis, fiind astfel o suculenta pentru plant lovers care se afla la inceput de drum. 

Peperomia obtusifolia

peperomia obtusifolia

Peperomia obtusifolia este o planta de apartament simpla, caracterizata prin frunzele sale groase, de culoare verde, asemanatoare cu cele ale suculentelor. Un soi popular de Peperomia, nu are nevoie de prea multe pentru a se dezvolta si s-ar putea chiar sa te rasplateasca cu varfuri de flori albe o data pe an.

Planta Picior de Elefant

planta picior de elefant 

Planta Picior de Elefant nu este nici palmier, dar nici copac - este de fapt un membru al familiei Agave, originara din desertul sud-estic al Mexicului. Planta va fi perfect fericita fiind udata la fiecare doua saptamani si lasata linistita pentru a absorbi lumina soarelui.