Cum sa ai grija de plantele tale cand esti in concediu - jungla-urbana.ro

Cum sa ai grija de plantele tale cand esti in concediu

Indiferent daca calatoresti in vacanta sau pleci in afara orasului pentru afaceri, o mica pregatire suplimentara te poate asigura ca plantele tale de apartament vor ramane sanatoase si fericite in timp ce esti plecat.

Sfat 1: curata plantele

curata plantele

Indeparteaza toate frunzele care sunt in declin - frunzele care sunt mai mult de jumatate galbene sau maro trebuie indepartate. Aceste frunze nu mai functioneaza la 100% din capacitatea lor, iar indepartarea va permite plantei sa-si economiseasca energia pentru o noua crestere proaspata. In timp ce lucrezi la asta, curata suprafata solului de orice frunze zbarcite si alte resturi. Permiterea resturilor sa ramana pe suprafata solului poate adaposti insecte care se hranesc cu planta ta.

Sfat 2: Uda bine plantele

uda bine plantele

Ofera plantelor o udare buna si temeinica cu o zi inainte de a pleca. Modul nostru preferat de a face acest lucru este mutarea ghivecelor la chiuveta, cada sau dus. Acest lucru o sa-ti permita sa le oferi multa apa fara sa-ti faci griji ca aceasta se revarsa pe mobila sau pe podea. Dupa udare, lasa plantele sa se odihneasca, astfel incat excesul de apa sa se scurga inainte de a le pune inapoi in locul lor obisnuit.

Sfatul 3: Creste umiditatea

creste umiditatea plantelor

Pentru majoritatea plantelor de apartament, umiditatea medie a casei este foarte buna. Cu toate acestea, o crestere a umiditatii in timpul plecarii este un truc excelent pentru a prelungi timpul necesar intre udari. Plantele dintr-un mediu mai umed vor transpira mai lent, ceea ce inseamna ca vor folosi apa din sol mai lent.

Pentru o modalitate usoara de a creste umiditatea, grupeaza-ti plantele impreuna. Vaporii de apa eliberati de plante vor fi prinsi in copertinele lor, creand un microclimat mai umed. De asemenea, poti plasa un vas cu apa in centrul grupului de plante - pe masura ce apa se evapora, se va adauga efectului de umiditate.

Sfat 4: Mentine lumina + temperatura

lumina pentru plante

Daca este posibil, lasa jaluzelele deschise cat timp esti plecat, astfel incat plantele tale sa continue sa primeasca lumina pe care se bazeaza pentru a supravietui. Daca acest lucru nu este fezabil, cere unui vecin sau unui prieten de incredere sa le deschida si sa le inchida zilnic. O schimbare brusca a nivelului de lumina poate induce repaus sau poate determina declinul plantelor.

Cand vine vorba de temperatura, nu fi tentat sa inchizi termostatul in timp ce pleci. Plantele tale pot tolera o usoara schimbare, dar urmareste sa pastrezi temperatura cu aproximativ 5 °C fata de ceea ce sunt obisnuite. Similar, schimbarile bruste de temperatura pot fi stresante pentru plantele tale.

Sfat 5: Cere ajutor!

Daca veti fi plecat mai mult de o saptamana sau doua, ia in considerare sa ceri unui prieten sa-ti ingrijeasca plantele. Asigura-te ca lasi instructiuni clare de udare si, daca este posibil, arata-i inainte de a pleca un pic prin rutina de ingrijire a plantelor.