Este posibil sa pornesti aerul conditionat atunci cand afara se incalzeste, dar cum va reactiona planta cu privire la aerul conditionat? Multe plante se bucura si se dezvolta in vreme calda si umeda, in special plante tropicale, cum ar fi Arborele Banilor si Dracaena, care sunt originare din jungla umeda de langa ecuator. Aerul rece si uscat care ne asigura confortul nu este din pacate la fel de benefic pentru multe plante de interior.
Iata cateva semne ca plantele tale sufera din cauza aerului rece din casa ta:
- Plantelor tale le cad frunze sau petale cu repeziciune
- Frunzele plantei tale isi pierd din culoare sau se ingalbenesc
- Frunzele plantei tale devin maronii in jurul marginilor
- Planta ta incepe sa se ofileasca
- Planta ta incepe sa se usuce
- Planta ta nu mai infloreste
Vestea buna este ca nu trebuie sa opresti aerul conditionat sau sa renunti la gradinaritul de interior - iata cateva moduri prin care poti crea un mediu mai favorabil pentru colectia ta de plante.
Cum sa iti Protejezi Plantele de Aerul Conditionat
Alege un loc mai bun pentru plantele tale
Este esential sa iti indepartezi planta de bataia directa a aerului conditionat, deoarece curentul de aer rece deshidrateaza plantele si poate deteriora celulele acesteia. De fapt, acelasi lucru se poate spune si pentru plantele care sunt amplasate langa ferestre sau usi care sunt deschise frecvent in lunile mai reci ale anului.
Incearca sa muti plantele in camere mai calde, atata timp cat acele noi locuri ofera, de asemenea, conditiile de iluminare necesare pentru planta respectiva. Zonele din casa ta, cum ar fi bucatariile si baile tind sa aiba o umiditate sporita.
Sporeste Umiditatea Ambientala din Jurul Plantelor Tale
Odata ce ai mutat planta intr-o zona mai buna, aceasta poate beneficia de cresterea nivelului de umiditate interioara, ceea ce o va face sa prospere. Aerul conditionat poate fi foarte uscat, iar nivelul ideal de umiditate pentru plantele de apartament este cu 40 pana la 60 la suta mai mare decat nivelul de umiditate din majoritatea caselor. Cu toate acestea, nu este practic sau util sa-ti pastrezi intreaga casa atat de umeda. In afara de pulverizarea regulata a plantelor, exista mai multe optiuni pentru a-ti bucura plante, pastrand aerul uscat la distanta.
Pulverizeaza Plantele
Acest lucru va creste temporar umiditatea din jurul plantei, deci este mai bine sa pulverizezi in fiecare zi. Cu Pulverizatorul nostru reincarcabil, iti poti pulveriza cu usurinta plantele in fiecare zi.
Nu pulveriza niciodata plantele cu frunze paroase, cum ar fi Violetele Africane, Regina Purpurie si streptocarpela, pentru a numi cateva. „Parul” de pe frunze tine apa in loc, incurajand bolile si lasand pete pe frunzis.
Consulta ghidurile noastre de ingrijire a plantelor A-Z pentru a afla daca este recomandat sa pulverizezi plantele din colectia ta.
Foloseste Substraturi de Plante
Aseaza un strat de pietricele intr-o tava, adauga apa pana cand pietricelele sunt acoperite partial si aseaza planta in ghiveci. Pietricele tin planta deasupra apei, astfel incat radacinile nu stau in apa. Pe masura ce apa din tava se evapora, creste umiditatea aerului din jurul plantei.
Grupeaza Plantele
Creeaza o zona cu umiditate ridicata plasand mai multe plante intr-un grup. Daca este posibil, pune un vas cu apa in centrul plantelor pentru a creste in continuare cantitatea de vapori de apa din aer.
Foloseste un Umidificator
Aceasta este una dintre cele mai eficiente optiuni atat pentru plante, cat si pentru oameni. Umiditatea suplimentara in incaperile uscate va mentine plantele hidratate si te va impiedica din a dezvolta piele uscata.
Muta Plantele de Interior in Aer Liber pe Perioada Verii
Aproape toate plantele de interior pe care le avem in magazinul nostru online pot fi tinute afara pe timpul verii - si le va placea acest lucru! Dar asigura-te ca acorzi atentie avertizarilor meteo. Este in regula sa va mutati plantele in exterior atunci cand temperaturile raman constant peste 10°C. Daca temperaturile nocturne scad sub 10°C de grade, adu plantele in interior pe perioada noptii.
Intensitatea Luminii pentru Plante de Interior
Principalul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul este intensitatea luminii solare in aer liber, din curtea din spate, din pridvor sau terasa atunci cand muti plantele in aer liber. Cel mai bine este sa muti plantele in locatii care imita nevoile lor de iluminare interioara si asigura-te ca ai grija sa acomodezi planta in aer liber.
Incepe prin mutarea plantei intr-o zona umbrita timp de cateva ore in fiecare zi si creste incet timpul in aer liber pe parcursul a 7 pana la 10 zile. Poti expune planta la soarele diminetii dupa aproximativ cinci zile. Nu permite niciodata plantelor tale de interior sa stea in razele directe ale soarelui, deoarece acest lucru poate provoca stres plantei.
Chiar si plantele care pot rezista la lumina puternica, cum ar fi Strelitzia Nicolai, Sansevieria, planta Picior de Elefant, plantele suculente si cactusii, au nevoie de timp pentru a se adapta la intensitatea soarelui, dupa ce au stat pentru o perioada in interior. Deci, chiar daca pot fi asezate in lumina directa a soarelui atunci cand sunt amplasate in interior, asigura-te ca iti acomodezi pe deplin plantele iubitoare de soare inainte de a le muta afara cu norma intreaga.
Recomandari de Udare pentru Plantele De Exterior
Aceleasi principii de udare pentru plantele tale se aplica in aer liber: Pune in mod regulat degetul in sol aproximativ 2-7 cm, si, daca se simte uscat, uda bine. Incepe prin verificarea solului in fiecare zi, deoarece unele plante pot necesita mai multa apa decat de obicei, odata mutate in aer liber. Desigur, plantele tale se vor putea bucura si de precipitatii, dar nu uita sa indepartezi farfuriile, astfel incat apa sa se poata scurge liber. Si, ca intotdeauna, tine cont de intemperii - vanturile puternice iti pot rasturna sau deteriora planta.